HOE ZIT DAT? | Vakantiegeluk

In de rubriek ‘HOE ZIT DAT?‘ ga ik dieper in op vragen die je vaak tegenkomt en waar het hele internet mee vol staat. Vaak is deze informatie geschreven uit eigen ervaring of komt deze informatie uit niet hele betrouwbare bronnen. Omdat ik voor mijn studie eindeloos wetenschappelijke artikelen lees, lijkt het me leuk om daarvan ook wat met jullie te delen! In deze rubriek koppel ik wetenschap aan vragen die ik mijzelf geregeld stel. Al deze informatie en bevindingen komen uit wetenschappelijke artikelen. Ben je benieuwd naar wat ik vandaag bespreek? Lees dan snel verder! En laat vooral achter in de comments waar jij antwoord op wil? 

mood42day - vakantiegeluk

Vakantiegeluk

Van op vakantie gaan en vakantie vieren worden we bijna allemaal gelukkig en als je liever lekker thuis vakantie viert, dan is een vakantie thuis ook heel lekker. Heerlijk doen waar je zin in hebt, lekker mooi weer (als het even mee zit) en veel en lekker eten. Maar helaas… meestal als de vakantie eenmaal voorbij is, is daarmee je vakantiegeluk ook zo weer weg en zit je weer in je oude ritme.
Hoe zorg je dat je het gelukkigst wordt van je vakantie en er ook nog een gelukkig gevoel aan overhoudt? Wat voor een vakantie kun je dan het beste boeken? Wanneer kan je dan het beste je vakantie boeken? En wat moet je doen om je vakantiegevoel toch een beetje vast te houden? Op deze vragen geef ik in de vorm van 4 tips een antwoord gebaseerd op wetenschappelijke artikelen.

mood42day peru

1. Boek je vakantie van tevoren

Boek je vakantie liever wat verder van te voren dan last minute. Dit is goed om te doen, omdat positieve gebeurtenissen meestal minder leuk zijn dan je had verwacht (Mitchell et al, 1997). Als je dus je vakantie wat verder van te voren boekt kun je je er meer op verheugen en meer geluk voelen voordat je op vakantie gaat. Uit onderzoek is gebleken dat de vakantie zelf vaak minder leuk is dan je van tevoren had bedacht, dus beter geniet je van de voorpret en het geluk dat deze voorpret met zich meebrengt.
Voor degene die lekker thuis blijft: Plan dingen waar je naar uit kan kijken, zoals bijvoorbeeld een festival!

mood42day peru

2. Wees actief op vakantie

Het klinkt zo heerlijk als je het druk hebt met werk, je laatste tentamens of even niet lekker in je vel zit om dan heerlijk 10 dagen te gaan niksen op een bounty eiland. Dat is het natuurlijk ook, maar beter doe je dit niet de hele vakantie lang. Dit heeft namelijk te maken met het geluk dat je opdoet tijdens het ervaren van dingen en hoe je terugkijkt op dingen. Als je dus alleen maar op het strand ligt heb je minder meegemaakt waardoor je minder geluk ervaart op dat moment zelf en later minder gelukkig terugkijkt op je vakantie (Hsee & Tsai, 2008). Natuurlijk is het heerlijk om een paar dagen van je vakantie heeeeeleeemaaaal niets te doen, maar het is voor je lange termijn geluk beter als je ook nog wat dingen onderneemt!
Voor degene die thuis blijft: Onderneem dingen thuis, doe net even wat andere dingen dan dat je normaal doet.

mood42day - vakantiegeluk

3. Maak veel foto’s

Dit heeft ook weer te maken met hoe je op je vakantie terug kan kijken. Door foto’s te maken en deze later weer terug te kijken kun je je weer even wat gelukkiger voelen en fijne herinneringen beleven aan de desbetreffende vakantie (Hsee & Tsai, 2008). De camera moet natuurlijk niet de overhand nemen, want je moet ook lekker in het moment daar zijn en niet alles door je cameraschermpje bekijken (ervaring op dat moment). Maar leg in ieder geval wat momenten vast. Liever een foto te veel dan een te weinig toch?
Voor degene die thuis blijft: Plan een dagje met een vriend/vriendin en maak gekke foto’s van elkaar en samen of neem lekker veel foto’s als je bijvoorbeeld een nieuwe stad gaat bezoeken! Zo heb je leuke foto’s om terug te kijken na de zomer.

mood42day - vakantiegeluk

4. Probeer het vakantiegevoel niet vast te houden

Vakanties zorgen voor een tijdelijke toename van geluk. Wanneer je weer thuiskomt is het eigenlijk niet mogelijk om ditzelfde gevoel vast te houden (De Bloom et al, 2010). Door dus bovenstaande tips kun je je wel gelukkiger voelen van vakantie, maar probeer vooral niet precies datzelfde vakantiegevoel vast te houden. Je pakt je werk weer op, je studie of valt gewoon weer in dagelijkse patronen. Door je hier tegen te verzetten, maak je het jezelf alleen maar lastiger. Accepteer dus dat je het vakantiegevoel niet vast kan houden, denk vooral wel vaak terug aan je vakantie, en kijk lekker vaak foto’s terug. Want zeg nou eerlijk… Dat doen we eigenlijk allemaal te weinig toch?

mood42day - vakantiegeluk

Dit zijn de vier (wetenschappelijke) tips om je vakantiegeluk op lange termijn vast te houden. Laat vooral weten wat je ervan vindt en tag me in jouw vakantiegeluk moment (@mood42day)! Wil je meer weten over hoe het zit met je gelukkiger voelen in het algemeen? Klik dan hier!

Referenties

 • de Bloom, J., Geurts, S. A., Taris, T. W., Sonnentag, S., de Weerth, C., & Kompier, M. A. (2010). Effects of vacation from work on health and well-being: Lots of fun, quickly gone. Work & Stress24(2), 196-216.
 • MacLeod, A. K., Pankhania, B., Lee, M., & Mitchell, D. (1997). BRIEF COMMUNICATION Parasuicide, depression and the anticipation of positive and negative future experiences. Psychological medicine27(04), 973-977.
 • Tsai, C. I., & Hsee, C. K. (2009). A behavioral account of compensation awarding decisions. Journal of Behavioral Decision Making22(2), 138-152.
Follow & like mood42day

2 Comments Add yours

 1. Ja hoi schreef:

  Haha! 3 artikelen en dan is het meteen ‘wetenschappelijk bewezen’? Per standpunt meerdere artikelen tegen elkaar afwegen is misschien beter de volgende keer.

  1. mood42day schreef:

   Klopt! Heb je helemaal gelijk in Hoe meer artikelen die dit onderbouwen hoe beter. Daarnaast kan je ook kijken naar hoe vaak deze artikelen geciteerd zijn en of ze gepeerreviewd zijn. Ik heb helaas geen tijd om zo’n artikel 20 artikelen te gaan lezen. Daarnaast spreekt wetenschap zichzelf ook vaak tegen, dus ik wil ook niet zeggen dat dit DE waarheid is. Mijn idee achter deze reeks is mensen die geïnteresseerd zijn er er zelf niets over lezen wat meer te vertellen, zonder dat het van een random internet site af komt. Daarbij geldt natuurlijk altijd dat hoe meer artikelen hoe beter, maar dit is niet perse mijn insteek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *