PERSOONLIJK | Waarom ‘ik heb geen tijd’ niet bestaat

Waarom 'ik heb geen tijd' niet bestaat Waarom ‘ik heb geen tijd’ niet bestaat

‘Hoe kan het dat jij tijd hebt om vier/vijf keer in de week te sporten? Mij lukt dat echt niet, want ik ben druk met xx of ik kom pas laat uit mijn werk etc. etc. Maar als ik het niet zo druk had, dan was ik echt wel vaker in de week gaan sporten….’

Komen dit soort uitspraken je bekend voor? Mij in ieder geval wel en heb ik er af en toe zelf ook een handje van… Wel realiseer ik mij steeds vaker dat het zeggen van ‘ik heb geen tijd’,  ‘ik heb het druk‘ of ‘de tijd gaat te snel‘ ervoor zorgt dat:

1. De tijd ook veel sneller lijkt te gaan

2. Je er zelf gestrest van wordt

3. Je daardoor minder productief en efficiënt bent

4. Je vervolgens minder tijd overhoud voor de dingen waarvan je gelukkig wordt

5. Je jezelf teleurstelt, omdat je niet gedaan krijgt wat je eigenlijk wil in de beschikbare tijd

6. Je minder gelukkig bent met hoe je leven eruit ziet

Voor mij genoeg redenen om eens wat meer woorden te besteden aan waarom ‘ik heb geen tijd’  in mijn ogen niet bestaat.

Waarom ‘ik heb geen tijd’ in mijn ogen niet bestaat…

Ik ben hier meer over gaan nadenken toen ik in New York City woonde. De eerste twee maanden (van de vijf) die ik New York City woonde, was ik eigenlijk constant gestrest over het feit dat de tijd zo snel ging en dat ik nooit genoeg tijd zou hebben voor alles wat ik daar nog wilde doen.  Op een super mooie en zonnige dag fietste ik, langs de Hudson River, van stage naar huis en besefte: Als de tijd snel gaat, dan betekent het eigenlijk dat je juist een goed leven hebt. Leuke, interessante, gezellige en fijne dingen lijken altijd sneller te gaan dan vervelende dingen. Zo kan een dag studeren eindeloos lijken en een avondje gezellig eten met vriendinnen of een vakantie voorbij vliegen. Tijd is dus relatief en daarmee ook zo snel of zo langzaam als dat jij het zelf maakt.

Geen tijd? Geen prioriteit!

Ik erger mij niet zozeer aan het feit dat mensen (ook ikzelf) dit soort uitspraken doen, want iedereen moet natuurlijk zelf weten wat zij of hij zegt. Het gaat eerder om het feit dat ik vind dat je jezelf tekort doet, want uiteindelijk gaat het niet om geen tijd hebben, maar om geen prioriteit aan iets geven. Wij mensen zijn vaak beter geworden in het verzinnen van redenen waarom we geen tijd (denken te) hebben, dan in het keuzes maken in wat we belangrijk vinden en die dingen gewoon te doen (lees: dus achter die keuzes te staan). Ik ben er van overtuigd dat, door deze keuzes wel te maken, je veel gelukkiger bent met jezelf en je meer voldaan voelt.

Door te zeggen of te denken: ‘Ik heb geen tijd om te sporten, te lezen, samen te eten, etc.‘ laten we vaak dingen schieten terwijl wel zeggen dat we juist daar gelukkig van worden. Indirect ben je dus meer energie aan het verspillen met het bedenken van redenen waarom je geen tijd hebt voor deze dingen, dan dat het daadwerkelijk kost om er voor te kiezen ze wel te doen. Keuzes maken is niet altijd even makkelijk; ook wel  kiespijn genoemd. Maar juist door keuzes te baseren op je gevoel, maakt dat je eigenlijk nooit verkeerd zit en je je beter voelt.

Eerder kon ik mijzelf echt teleurstellen door juist de andere kant op te schieten. Ik wilde dan graag zoveel mogelijk sporten, maar moest ook vaak werken tot later op de avond en wilde daarnaast leuke dingen doen met vriendinnen. Vervolgens ging ik dan elke ochtend super vroeg opstaan om te sporten, zodat ik dan overdag aan studie kon en ’s avonds tijd over had voor vriendinnen of om te werken. Hierdoor ging het trainen op den duur echt super slecht, omdat ik gewoon te moe was. Dit frustreerde mij dan enorm, waardoor ik minder vrolijk was en er minder tijd in mijn hoofd was voor leuke dingen. Zonde, want de keuze om een ochtendje niet te gaan en juist wat extra te slapen was voor mij een hele simpele maar zeer effectieve oplossing. Na het maken van deze keuze had ik meer energie, trainde beter (kwaliteit), genoot weer veel meer en was vrolijker. Dus altijd voor alles proberen tijd te hebben is ook niet ok, want hierdoor eindig je weer met het vaker zeggen van: ‘ik heb geen tijd’.

De moraal van dit verhaal:

Besteed wat minder tijd aan het verzinnen van redenen waarom je het druk hebt, niet kan, etc., maar kijk vooral naar waar je blij van wordt en maak de keuzes die daarbij passen. Zo hoef je minder mensen smoesjes te verkopen, blijf je dichter bij jezelf en heb je uiteindelijk meer tijd over in je hoofd! Win-Win situatie toch?! 🙂

Ik heb heel benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt! Heb jij hier een mening over? Vind je het onzin? Of heeft het je juist aan het denken gezet?

Laat het mij dan even weten in de comments of via Instagram! 🙂

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Follow & like mood42day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *